Svaberget som sees bak den badende mannen, er også med i motivet Bølger. Alle som har vært på Nedre Ramme en dag det blåser, og vandret ut langs bukten foran Munchs tidligere hjem, kjenner umiddelbart igjen Munchs motiv.
En viss type motiv fulgte, som så mange andre kunstnere, også Munch gjennom hans oeuvre; selvportrettet. Gjennom dette utforsket han teknikker og iscenesatte seg selv.
Det er stor spennvidde i selvportrettene. Munch viste seg selv som dekadent, mystisk, syk, i helvete, kunstner, i livets ulike faser og aldre. Hans selvportretter «befinner seg i dette mellomrommet mellom illusjon, mytedannelse og malerisk arbeid.»
Det er ikke nødvendigvis den virkelige Munch» vi ser, men den «Munch» kunstneren selv ønsker vi skal se.
I selvportrettene fra Nedre Ramme var det nok det maleriske som teknikk og fargebruk kunstneren utforsket, og muligens ikke i like stor grad iscenesettelsen.
Selvportrett mot gul bakgrunn og Selvportrett med hatt og frakk er begge malt i hans gule rom på Nedre Ramme.
I Selvportrett med hatt og frakk skimter vi en mann bak den portretterte kunstneren. Dette er hans gode venn, forfatteren, journalisten og kritikeren Jappe Nilssen.
I 1912 laget Jappe en artikkel kalt Edvard Munch i sit hjem. Artikkelen omhandler Nedre Ramme. Jappe Nilssen beskrev eiendommen, alle dyrene, huset og interiøret:
Selve huset dernede i Hvidsten er ikke noget pragtstykke af arkitektur. […] Munch havde jo altid tænkt at få sig et sligt ordentlig, troværdig hus i empire, i gammel herregårdsstil med mansardetag og blanksorte teglsten på taget, men landskabet omkring var så vakkert, at han slog til trods alt. Nogen større komfort omgav han sig til at begynde med ikke.
Jappe beskriver hvordan huset var dårlig og meget sparsommelig møblert. Etter at Munch deltok på en lokal auksjon endret dette seg. Da fikk kunstneren en overflod av møbler i sitt hjem.
Dette var kanskje bedre for hans få, utvalgte gjester, men Munch selv mente at huset nå hadde mistet sin intime hygge og karakter.
Munch var nok ikke så opptatt av interiøret som han var av selve eiendommen. Som han selv skrev til en venn da han kjøpte den:
«Jeg har kjøpt Villaen Nedre Ramme – herligt beliggende omgivet af Skov og stor Have med 600 meter Strandlinie – Det er den smukkeste Eiendom i Kristianiafjorden» – Edvard Munch
Melankoli
Melankoli regnes som et av Munchs hovedverk. Hovedfiguren er Munchs venn Jappe Nilssen. Han sitter på stranden i Åsgårdstrand og lider av melankoli.
Motivet hadde sitt utspring sommeren året før, da Munch var opptatt av romansen mellom Jappe Nilssen og Oda Krohg.
Romansen skal ha gått svært inn på Jappe Nilssen. Oda var gift med kunstneren Christian Krohg og hadde et forhold til Kristianiabohemens far, Hans Jæger, som hun skal ha valgt fremfor Jappe Nilssen.
I Melankoli plasserte Munch hovedpersonen i bildets forgrunn, han sitter helt til høyre i bildet, og det er bare hodet, skuldre og hans venstre hånd vi ser. Bak han ser vi Åsgårdstrands duvende strandlinje og i bakre del ser vi en brygge og en gul båt.
På bryggen går det tre mennesker, på vei ut til båten, en mann, en kvinne og en mann. Anekdoter vil ha det til at kvinnen er Oda Krohg, mannen er Hans Jæger, og mannen som bærer årene og skal ro de elskende er Christian Krohg. Tilbake sitter altså Jappe forlatt og melankolsk.
Christian Krohg skrev om maleriet i avisen Verdens Gang, under tittelen Tak for den Gule Baaten, om hvordan strandlinjen som beveger seg innover i motivet viser harmoni og bidrar til at det hele blir mer som musikk enn maleri – brilliant musikk.
Vil du lese mer om bohemene på Ramme, se her.