Petter Olsens etterskrift II
til arkitekturopproret.no om Arktitekturopprørets prisutdeling 2022
Tilegnet Ole Henrik Akeleye Braastad.
OM RAMMES ARKITEKTUR.
Stedet. Ramme.
Ramme er en gård, eller en veldig liten by i en bygd i et kupert skogbevokst terreng med vilde dyr, midt i Norden. Vi er på østsiden av det trangeste sundet i Oslofjorden som gir landskapet retning. Stedet ligger mellom bergrabber som rammer inn gården med bebyggelsen, tilhørende åkrer og jorder.
Her bor det dyr og mennesker, trygt og beskyttet.
Byggestil. Byggeskikk og Identitet.
De aller fleste av bygningene på Ramme er bygget i eldre arkitektonisk stil og oppført i min tid av meg. Det er gamle bygg som er flyttet hit, eller bygget efter forbilder, eksisterende eller tapte.
Noe er nyskapende, men med kjent vokabular og grammatikk: Antikvarisk korrekt. Alle detaljer er nøyaktig overført fra bygninger fra datiden. Selv Riksantikvaren har trodd at det er gammelt. Vi kombinerer kanskje, for første gang, det antikvariske med gjeldende byggeforskrifter for nybygg.
Alt dette er således nytt, men gammelt og tradisjonsbasert. Vi finner også samtiden, men mest under bakken. Den møter vi overalt ellers i samfunnet, mer og mer likt på hele kloden.
Trygghet og hjemstavn. Historie.
Man bør kunne la seg henføre og oppleve en stemning: Skjønnhet og harmoni, symmetri og balanse. Det å bygge et sted og gi det betydning og tilhørighet. Man forstår eller fornemmer noe, husker og kjenner seg igjen. At noe er sett og opplevet før, gjør at man assosierer og skjønner referanser: Stil, epoker og historiske hendelser. Jo mer man har sett og lært, desto mer spennende blir det.
Begynnelsen. Sveitserstil og barokken.
Det er kun Øvre Rammes gamle gårdstun som var her den gang jeg tok over stedet i 1966. Da var jeg 18 år gammel. Jeg begynte efter hvert å registrere, sanere og restaurere bebyggelsen.
Fylkeskonservator Kjell Magnussen holdt kurs på Ramme for etnografistudentene i oppmåling sommeren 1974. Hovedhuset i sveitserstil fra 1880, som var meget skrøpelig, ble revet i arkitekturvernåret 1975. Det samme svenske typehuset kan fortsatt sees flere steder i Hvitsten. Det hadde ligget og stengt for utsikten for den eldre lille Akershusiske stuen bak. Der hadde farfars onkel Fredrik Christian Olsen bodd fra 1857 om somrene. Vinterstid bodde han og Marie i Hvitsten sentrum i Kjøpmannsgården bak sjøbodene. Det gule fjøset står der ennå. Ramme var den gang en løkke eller seter. Han var den stauteste og eldste av de tre skipper-brødrene.
Der har jeg min hule i hans stue.