En eventyrlig dag med barna på Ramme

Det finnes knapt noe vakrere enn å slippe de små løs, og la de velge vei, oppdage og undre seg, alt mens vi voksne er rett ved og passer på.

Gjør dere klare for en eventyrlig virkelighet

Hos oss er det så mye å oppdage! Så kom tidlig, og sett av god tid. Se her for åpningstider, og her for billetter.

Det første som møter dere når dere kommer inn portene er lekeplassen vår, og det kan være et fint sted å begynne reisen, etter en kortere eller lengre biltur.

Mens barna koser seg med litt fysisk aktivitet kan jo dere voksne ta en titt på kartet vårt, og gjøre dere litt kjent med området, for eksempel?

Bli kjent med dyrene våre på besøksgården

Hvem elsker ikke dyr? Besøksgården har mange dyr som det er morsomt å bli bedre kjent med. Vi har ullgriser, kalkuner, høner og haner, trønderkaniner, gammalnorske spælsauer, telemarkskyr, emuer, smålendsgjess, stokkender, hester, salamander, øyenstikkere, bier, påfugler, og mange ulike prydfugler og fisk.

Matingsrunde 12:30 i helgene

Hver lørdag og søndag klokken 12:30 begynner matingsrunden, som dere kan være med på!

Matingsrunden varer i ca. halvannen time, og dere møter opp ved inngangen til kafé og gårdsbutikk (1 på kartet).

Om dere ikke er på plass akkurat klokken 12:30, kan dere hoppe på allikevel, for rekkefølgen for matingen er som følger: Lammene – Kaninene – Hønsene – Ullgrisene – Emuene – Kyrne – Sauene – Kyllingene – Smålendsgjessene.

Dyre-rebus på besøkegården

Vi kaller det rebus, selv om det ikke er en rebus. Hvor rart er ikke det! Det viktigste er: Alle får premie og diplom. Det er kjempegøy å oppdage alle dyrene på gården, og svare på spørsmålene i gjettekassene våre. Etterpå kan barna få premie og diplom i kaféen. (Dere må være sensorer her).

Tid for en liten pause nå?

Nå har dere kanskje gått rundt en hel del, og oppdaget mye. Da kan det være fint med en liten pause? Det er tre muligheter:

Ramme kafé og gårdsbutikk

I vår koselige kafé og gårdsbutikk, som er som en oase, kan dere kose dere med vår hjemmelagde, økologiske eplejuice og kaffe, og søte saker. Vi har litt påsmurt og salater også, og dagens suppe.

(Pass på barna her inne, for gårdsbutikken selger mye rart, og det er fort for små, ivrige armer å veive ned noe fra hyllene).

Om dere går opp en etasje for kaféen, i Universalen, finner dere spill og tegnesaker, og det er lov å ta med seg godsakene fra kaféen opp dit. Der kan dere virkelig få et hyggelig lite avbrekk fra alle eventyrene!

Ramme kro og restaurant

Ønsker dere å spise en mer fancy lunsj, kan dere besøke drivhuset med det finurlige tårnet. Her serveres lunsj av sesongens grønnsaker, fangst eller kjøtt. Menyen kan dere her. Det bør bestilles bord på forhånd om dere vil sikre dere plass i restauranten.

Og er det fint vær er det perfekt å sitte utenfor, og da kan barna utforske mens dere voksne nyter roen som følger etter et godt måltid.

Etter mat og drikke er dere klare for Havlystparken. Når barna kommer inn der blir de stående og måpe. Det blir dere også.

Havlystparken er like fortryllende for barn

Det er så vakkert å se hvordan barna oppdager og setter pris på alt som vokser.

Og i tillegg til at Havlystparken, med sine planter og blomster, stier og labyrinter, fontener og små bekker, er noe helt utenom det vanlige, er det også spennende skulpturer der, og et ikke helt ukjent Orakel (fra NRKs julekalender Snøfall).

Vi har en andefamilie som svømmer og vandrer rundt også, og av og til er det svaner på besøk.

Husk bare: Det er kronglete å komme seg frem med barnevogn i Havlyst, så vi ber dere om å sette den fra dere ved inngangen. Våre fine verter kan vokte den for deg. Vi har et par bæremeiser til utlån i gårdsbutikken, men om du har din egen er det absolutt best om du tar den med.

Se, men ikke røre, og gå forsiktig!

Følg barna dine tett i Havlystparken. De får jo raskt en helt naturlig trang til å løpe rundt og utforske, men akkurat i denne haven ber vi om at dere går sammen. Det er best å gå forsiktig rundt, og ikke plukke på blomster eller planter. Her fins svært giftige, eksotiske planter også, så det er en av grunnene til det.

Etter alle inntrykkene i Havlystparken er det kanskje fint å søke skogens ro og la inntrykkene sette seg litt? Da kan vi foreslå en …

Skogstur med svaberg og bølger (og Edvard Munch)

Til venstre for hovedporten begynner kulturstien vi har anlagt, som går gjennom skogen, parallelt med Rammeveien, ned til Nedre Ramme og stranden.

Her vil dere kunne se Edvard Munchs villa og skulpturen Solveig med Eplet. Men også vasse litt i vannet, plukke skjell eller klatre på svaberg. Det er også mulig å utforske skogen bak.

Tilbake på Ramme, er det siste stopp på ferden: Ramme billedgalleri.

Billedgalleriet med originale verker av kjente kunstnere – og Edvard Munch

To etasjer under jorden ligger vårt helt spesielle billedgalleri, som består av tre rom, hvor vi i år viser verker av Edvard Munch på papir i hovedrommet. I de to øvrige rommene kan dere oppleve originale verker av Munchs samtidige, som alle hadde tilknytning til området.

Det er kanskje litt ekstra spennende å komme inn når man er liten, for i to av rommene er det ganske mørkt, og bildene liksom lyser opp fra veggen. Spesielt Teodor Kittelsens verker faller i smak hos barn, men det vakre med å gå på galleri med barna er jo at man stopper opp og undrer seg: Hva ser vi på? Hva slags historie forteller bildet? Hva kan vel dette bety?

Som dere sikkert har skjønt, hadde det kanskje vært lurt å sette av to dager hos oss, om man ønsker å rekke alt. Eller bare komme tilbake igjen. Hva dere enn gjør:

Vi ønsker dere en eventyrlig dag hos oss!