Velkommen til en reise tilbake i tid: opplev en samling av historiske hestevogner og sleder, med et vidt spenn i alder og opprinnelsesland.

De eldste sledene i samlingen er to barokke skjellsleder fra Nederland fra ca. 1650. Ellers er det et bredt utvalg av vogner og sleder fra Norge, Sverige, Nederland, Tyskland, Russland, Storbritannia, Frankrike, Sicilia, Spania, USA, Indonesia og Kina.

Hoveddelen av samlingen er fra tiden rundt 1900, men flere er fra 1700-tallet og midten av 1800-tallet.

I samlingen er flere engelske vogner, bl.a. en London byomnibuss fra ca. 1900, med passasjerseter i to etasjer, og med original påmalt reklame.

Av andre kan nevnes en Wells Fargo Concord Coach (U.S. Mail) fra USA 1865. Denne vognen ble brukt som passasjer- og postvogn over prærien.

Det er flere asiatiske vogner i samlingen, blant andre en særegen seremonivogn fra Java i Indonesia fra 1650. Denne har en spesiell utforming med et kabinett formet som et fabeldyr, med to store vinger på sidene som kan slås ut. Vognen ble brukt under oppsetningen av Alvedronningen med Gisken Armand på Ramme Shakespeare Festival i 2008 og 2011.

Vi stiller ut klenodier og skatter, som ikke har vært vist frem i Norge tidligere, og dette er nok den største og mest innholdsrike vognsamlingen vi har, som er tilgjengelig for publikum.

Omvisning i Vognsamlingen

Vil du vite mer om historien bak sledene og vognene?

Bestill omvisning for din gruppe med en av Rammes formidlere.

**

NATUR

Besøk den eventyrlige Havlystparken