Havlystparken

Havlystparken er en eventyrlig hage og et makeløst parkanlegg, med beliggenhet og utsikt mot fjorden.

Haver er sivilisert natur. Mennesket former og endrer det som er naturen, setter preg på og fremhever deler av den.

Å vandre i en have er å også vandre i kultur, filosofi, arkitektur, musikk og maleri.

En klok filosof har en gang sagt at “alt et menneske trenger for å være lykkelig er en have og et bibliotek.” I Havlysts tilfelle ligger «biblioteket» gjemt i kunsten og de mange referansene og ideene som ligger bak.

Omvisninger lørdager og søndager.

Egenvandring fra 18. mai 11:00 – 17:00

 

Havlystparken: Utsikt fra Havehuset, fra nettsidene til Ramme.**

Havlyst er en kombinasjon av ulike typer små «riker» man kan se på ovenfra, som fra Æresportalen og nedover de rette aksene, som danner det klassisistiske grunnlaget.

Man kan vandre på myke stier og bare være i og oppleve i naturhavene, der dufter, lyder og blomstring i fantastiske farver stadig endres, og aktiverer alle våre sanser.

Haver er ment å ha en gjennomgående blomstring hele året, slik at de endrer karakter, med dufter og farver fra tidlig vår til sen høst og vinter.

Havlystparken: Pagoden om høsten, fra nettsidene til Ramme.**

Naturhave og kulturhave

I hovedsak har Havlyst to grunnleggende ulike typer have; Naturhave, som i Bekkedalen, deler av Kina, Arboretet og Rhododendrondalen, og kulturhave som i aksene og i øvre del av Bekkedalen.

Også Korshaven og Paleet er kulturhaver, der selv epletrærne og minikiwien på espalieret klatrer (espajeres), flettes og kultiveres.

I Kina er det en kombinasjon av vill natur og sivilisert have, og små områder som har en religiøs åndelig funksjon.

Denne pendlingen mellom ulike typer have skaper en dynamikk som utfordrer både kropp og sinn.

Havlystparken: Stupaen i sommersol, fra nettsidene til Ramme.**

De forskjellige «rommene» gjør at haven virker større enn den er, og man stimulerer ulike deler av mennesket i møte med dem. Det er en gjennomgående åndelig helhet, fra norrøne og greske guder til bønneflaggsrøysen (stupaen), pagoden og stupaen som bygges i Himalayahaven.

Havlyst er også en botanisk have, for det er veldig mange eksotiske vekster der som man ikke finner naturlig i Norge eller i «vanlige haver». At det er klimasone 2 og relativt varmt gir gunstige vilkår.

Havlystparken: Mot Oraklet og Korsdammen, fra nettsidene til Ramme.****

Inspirasjonen

En av inspirasjonene til anlegget er parken til slottet i Versailles. Det ble overtatt av Ludvig XIV i 1661, og var ferdigstilt i 1710. I Versailles var det ønske om å lage et stort vannspeil. På Ramme har man dette naturlig med sjøen nedenfor.

André Le Nôtre (1613–1700), utformet hageanlegget i Versailles, og var en visjonær landskapsarkitekt og en stor inspirasjon. En annen person som har inspirert Olsen, er Peter Rudolf Abelin. Han var en stor hagemann i Sverige, og en venn av familien Olsen.

Habelin anla familiens haver i Hvitsten og Oslo. Da Petter var liten fulgte han ofte med på vandringer i haven og lærte mye av ham.

England har også en rik havekultur, og man kan finne ytterligere inspirasjon i engelske haveblader og ved å se engelske filmer med romantisk tilsnitt, der handlingen ofte finner sted i store romantiske landskapshaver.

Navnet «Havlyst» er en lek med ord og konnotasjoner, en semantisk reise i sammenfallende og motsatte betydninger.

«At have lyst»

Have/Lystighet

Lyset

Lysthave

Havet!

Havlystparken er et inspirert kunstverk under stadig utvikling.

Havlystparken: Skulpturen ved inngangen til Den Forbudte Have, fra nettsidene til Ramme.**

Kjære alle som ferdes i Havlystparken!

All ferdsel foregår på eget ansvar, og vi setter pris på at du overholder sperringene for din egen sikkerhet.

Barn er hjertelig velkommen i Havlystparken. Barn må ledsages og holdes under oppsyn av voksne hele tiden mens de er på besøk i Havlystparken. Berøring av planter, tråkking i bed, klatring på statuer, trær og på andre gjenstander er ikke tillatt. Se, men ikke røre! Bratte murer og steintrapper kan være glatte, så vær forsiktig. I dammer og bekkeløp bor fisker og salamandre som ikke vil bli forstyrret. Det gjelder også svanene i Korsdammen og andre fugler.

Barnevogner kan parkeres ved inngangen.

Det er dessverre ikke tillatt med hund i Havlystparken.

Medbragt mat og drikke er ikke tillatt, og Havlystparken er et røykfritt område. Søppel kastes kun i beholder ved inn og utgang i Kastanjealléen.

Det finnes alltid personale i parken i tilfelle nødsituasjon eller spørsmål.

Fotografering til privat bruk er tillatt.

Del gjerne på sosiale medier, bruk @kulturdestinasjonen_ramme og #Havlystparken om du ønsker å dele bildet ditt med oss.

Vi ønsker dere en fortryllende tur!

**

Leie Havlystparken?

Havlystparken er velegnet for arrangementer, små og store selskap, foruten konserter og teaterforestillinger.

Like ved scenen ligger Korshaven og Paléhaven. Dette er en unik arena for selskaper og sammenkomster: Her er det tilrettelagt fasiliteter for større og mindre grupper for bespisning og underholdning.

I Korshaven kan man sitte ved langbord i pærelunden (12 pers.) og småbord i rosenlunden (20 pers.) Innendørs, i Orangeriet, er det peis og langbord (14 pers.)

På terrassen i Paléhaven ovenfor er det plass til 200 personer ved runde bord. I Paléet er det langbord (14 pers.), peis, og alle fasiliteter. Paléet kan benyttes hele året.

Dette er det stedet i parken der solen skinner lengst.