Opplevelse

Åpen vogn og sledesamling

*

Velkommen til en reise tilbake i tid: opplev en samling av historiske hestevogner og sleder, med et vidt spenn i alder og opprinnelsesland.

Vi stiller ut klenodier og skatter som ikke har vært vist frem i Norge tidligere. Dette er nok den største og mest innholdsrike vognsamlingen vi har som er tilgjengelig for publikum.

I Vognremissen vil publikum få anledning til å beskue Norges største samling av historiske vogner og sleder, med et vidt spenn i alder og opprinnelsesland. I samlingen er det omkring 50 vogner og 25 sleder, som alle er restaurert og brukes i forbindelse med ulike arrangementer.

Praktisk

Vognremissen er åpen 2., 3., 9. og 10. desember, klokken 12 til 16.

Få også med dere «hest og vogn» ute på tunet!

Begge er inkludert i «Jul på Ramme»-billetten.

 

De eldste sledene i samlingen er to barokke skjellsleder fra Nederland fra ca. 1650. Ellers er det et bredt utvalg av vogner og sleder fra Storbritannia, Frankrike, Sicilia, Spania, Tyskland, Nederland, og Sverige.

Majoriteten av samlingen er fra tiden rundt 1900, men flere er fra 17-og midten av 1800-tallet. Eksempelvis finnes både en vogn – en Barouche – og en slede eid av Axel von Fersen d.y. og brukt på Steninge slott i Sverige.

I samlingen er flere Engelske vogner, blant annet en Engelsk Byomnibus fra ca. 1900, med passasjerseter i to etasjer og med original påmalt reklame.

Av andre kan nevnes en Wells Fargo Concord Coach fra New Hamshire 1865, som det finnes til sammen 25 bevarte av opprinnelig 165 av igjen i dag. Denne vogna ble brukt som passasjervogn og postvogn over prærien.

Vognremissen har plass til omlag 22 vogner og 12 sleder. I tillegg vil det stå fire sleder og to vogner som brukes mye i vognskjulet under Stallåven.