Opplevelse

Avslutningskonsert med Schumanns pianokvintett

— Publikumsfavoritt med god grunn.

Det er med god grunn at Robert Schumanns kvintett for piano og strykere regnes blant verdens største, klassiske publikumsfavoritter. Med sine lange, melodiøse linjer, virtuositet og eksplosive kraft kan vi bare glede oss til å få oppleve denne musikken i Havlysttheaterets unike omgivelser. Vi får også høre Smetanas vakre strykekvartett Fra mitt liv, og til å åpne konserten får vi Griegs eneste sats for pianotrio.

På scenen sitter fem nøye utvalgte utøvere fra hvert sitt hjørne av det skandinaviske musikklivet: fiolinist og kunstnerisk leder for Halvorsen Musikkfest Birgitte Stærnes, fiolinist og konsertmester i Turku-filharmonien Philip Zuckerman, solobratsjist i Oslo-filharmonien Catherine Bullock-Bukkøy, cellist og nestgruppeleder i Kringkastingsorkesteret Sverre Barratt-Due og vår egen kunstneriske leder og pianist Thormod Rønning Kvam.

Birgitte Stærnes, fiolin
Philip Zuckerman, fiolin
Catherine Bullock-Bukkøy, bratsj
Sverre Barratt-Due, cello
Thormod Rønning Kvam, piano

Mer om programmet

I 1878 begynte Edvard Grieg arbeidet med en pianotrio, men klarte bare å fullføre en sats, Andante con moto i c-moll. Manuskriptet ble oppdaget etter hans død av Griegs nederlandske kollega og nære venn gjennom mange år, Julius Röntgen. Etter å ha undersøkt det, skrev Julius Röntgen følgende:

«Hvilken høytidelighet det formidler. Selv i durtonearten beholder det sin sørgmodige karakter og utvikler seg så vakkert med all sin kraft. Det kan stå for seg selv og gir på ingen måte inntrykk av å være et fragment, da det utgjør en perfekt enhet i seg selv.»

Bedřich Smetana sin strykekvartett i e-moll, også kjent som Fra mitt liv, er en sann juvel blant kammermusikkverkene. Den ble komponert i 1876 og reflekterer Smetanas personlige erfaringer og utfordringer gjennom livet. På en svært fascinerende måte fremstiller de fire satsene hans liv; hans ungdommelige entusiasme for kunst, vennskap og kjærlighet — fra dramatikk til melankoli og lystigere tider. I den siste satsen beskrives utbruddet av døvheten som rammet ham: en høy tone i førstefiolin, omgitt av illevarslende tremoloer i akkompagnementet, som illustrerer tinnitus-lyden som forløper for døvheten.

Robert Schumanns klaverkvintett i Ess-dur er kjent for sin rike harmonikk, melodiske oppfinnsomhet og for det likeverdige samspillet mellom pianoet og strykerne. Verket regnes som et av høydepunktene innen kammermusikken og består av fire satser: en kraftfull og energisk førstesats, etterfulgt av en høytidelig og melankolsk marsj i andre sats. Tredje sats er virtuos, rytmisk og leken, med en briljant og virtuos finale som avslutning på det hele.

— Skrevet av Birgitte Stærnes, juni 2023

Velkommen til en eventyrlig opplevelse i Havlystparken!

Praktisk

Søndag 30. juli klokken 14 i Havlystparken.

Vår nye direktebuss t/r Oslo—Ramme kan bestilles her (bør forhåndsbestilles innen onsdag samme uke for å sikre plass).

Alle konsertbilletter inkluderer inngang til Havlystparken én time i forkant av konserten.

Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkludert pause.