Opplevelse

Ekstrakonsert: Grieg 180 år med Thormod Rønning Kvam

*

— En storslått feiring av Norges nasjonalkomponist.

I år markeres 180-årsjubileet for hele landets Edvard Grieg. Vår egen kunstneriske leder, pianist Thormod Rønning Kvam, fikk på selve 180-årsdagen 15. juni æren av å gjøre et soloprogram i London i samarbeid med bl.a. Grieg Society of UK, som skrev følgende etter konserten:

“A stunning concert (…) Thormod played from his inner being. A fresh, energetic performance by a charismatic performer. Hugely enjoyable”

Flere har insistert på at Thormod gjør dette programmet også på Ramme i sommer — og av svært god grunn: med både Holbergsuiten, Peer Gynt-musikken og et utvalg slåtter, lyriske stykker og sangtranskripsjoner, er denne konserten et storslått og personlig program som viser den fulle bredden av vår nasjonalkomponist.

Programmet og historier bak musikken presenteres muntlig underveis. Velkommen til sommerens siste konsert i Havlystparken!

Vår nye direktebuss t/r Oslo—Ramme kan bestilles her (bør forhåndsbestilles innen onsdag samme uke for å sikre plass). Alle konsertbilletter inkluderer tilgang til Havlystparken én time i forkant av konserten. Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkludert pause.

Thormod Rønning Kvam, piano

Mer om programmet

Edvard Grieg (1843—1907) etterlot seg en usedvanlig variert og rik musikkarv. På denne konserten får vi innblikk i de fleste delene av komponistens mangfoldige virke — med hovedvekt på to av hans mest kjente verksamlinger: Holbergsuiten og Peer Gynt-musikken.

Om Holbergsuiten skriver Grieg-ekspert og tidligere Festspill-direktør Erling Dahl jr:

“Møtet med og innsikten i Holbergs mangfoldige geni — humor, satire og alvorsfull filosofi — ja, hele dette barokke renessansemenneske inspirerte Grieg til å komponere en suite som bygger på datidens danseformer. Han valgte den franske suitens form slik vi finner den hos Couperin, Rameau og Bach, og satsenes gamle form fikk i Griegs hender en ny og personlig utforming.”

Peer Gynt-musikken trenger knapt noen videre presentasjon. Musikken ble skrevet på bestilling til Henrik Ibsens skuespill, som regnes som intet mindre enn norsk litteraturs nasjonale hovedverk. Etter stor suksess ble Grieg tidlig spurt om han kunne hente ut “de beste stykkene” fra scenemusikken, noe han omsider gjorde i form av to suiter. Disse arrangerte han i en rekke versjoner og er blant komponistens mest spilte verker verden over. På denne konserten får vi høre et utvalg fra begge suiter, nøye satt sammen til en helhet basert på stykkenes toneartsforhold.

I tillegg til disse to hovedverkene, får vi høre slåtter fra op. 72 og stykker fra Griegs mange bind med lyriske stykker. Det blir dessuten et utvalg sangtranskripsjoner, der Grieg selv tok for seg sine egne, kjente sanger for vokal og piano og gjorde dem om til versjoner for solo piano.

Om utøveren

Ved flygelet sitter en av vår tids mest nyskapende og etterspurte, unge klassiske formidlere. Thormod Rønning Kvam har opptrådt på internasjonale arenaer som Wigmore Hall i London, Harpa i Reykjavik og Stockholm konserthus, og ble nylig utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music i London— en utmerkelse som gis til utøvere som ‘skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Tidlig i 2023 mottok han Nils Larsens legat, en pris som er øremerket et eksklusivt knippe norske pianisters internasjonale solodebut. Høsten 2022 ble han tildelt stipend fra Fegerstens stiftelse til arbeidet med sitt kommende debutalbum. Han har et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven — et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.

Velkommen til en eventyrlig opplevelse i Havlystparken!

Foto: Per Sollerman

Praktisk

Søndag 6. august klokken 14 i Havlystparken.

Vår nye direktebuss t/r Oslo—Ramme kan bestilles her (bør forhåndsbestilles innen onsdag samme uke for å sikre plass).

Alle konsertbilletter inkluderer inngang til Havlystparken én time i forkant av konserten.

Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkludert pause.