Musikk

Grieg & Garborgs Haugtussa

**

— En unik sammensetning av Garborgs originale tekster og Griegs tonesettinger.

I 2024 markerer vi at det er 100 år siden nasjonaldikteren Arne Garborg gikk bort. En av norsk litteraturs mestselgende lyrikksamlinger gjennom tidene, Haugtussa, er både evig aktuell og populær. Denne sesongen er vi stolte av å være vertskap for to konsertforestillinger — 16. mars på Ramme og 22. september i Oslo — der de originale Garborg-tekstene og Edvard Griegs tonesettinger har fått en helt spesiell sammensetning kuratert av hele Norges teatermann, Ola B. Johannessen.

I 2024 feirer vi også Ola B. sine 85 år gjennom disse forestillingene, som skal spilles over store deler av landet i løpet av året. Vi gleder oss til å ta publikum med på unge Veslemøys lengselsfulle reise med forelskelsens berg- og dalbane, der Garborgs tekster resiteres av Johannessen og Griegs nydelige sanger fortolkes av Eir Inderhaug og Thormod Rønning Kvam. Velkommen!

Eir Inderhaug sopran
Ola B. Johannessen resitasjon
Thormod Rønning Kvam piano

Program

Edvard Grieg (1843—1907): Haugtussa, op. 67
sammensatt med originaltekstene til Arne Garborg (1851—1924)

Om programmet

Med et så tidløst, gripende og vakkert verk som Haugtussa, er det av og til lett å høre det som bare musikk, hvor teksten er kulisse for Edvard Griegs klanger. Denne konsertforestillingen gir en unik mulighet til å oppleve musikken med Arne Garborgs storslagne tekst som selve utgangspunktet — den som i sin tid bergtok Grieg så fullstendig. Om «Tussa» sa han: «Det er en helt genial bok hvor musikken egentlig allerede er komponert. Man behøver bare å skrive den ned.»

Og det gjorde han; melodiene bare trillet ut på notepapiret. Syklusen inneholder noen av Griegs vakreste og mest kjente sanger — og anses av mange som en klar parallell til Franz Schuberts Winterreise. Men det var ikke alle delene av teksten Grieg var like interessert i. Det er en viss slagside mot naturmystikk og kjærlighetsmotivet i hans utvalg, mens mange av de andre temaene i Garborgs tekst trer mer i bakgrunnen. Dette råder Ola B. Johannessen bot på med sin bearbeidelse, der vi føres mellom Garborgs og Griegs versjoner av historien om den synske Veslemøy.

Programnote skrevet av Eyolf Østrem / Thormod Rønning Kvam (2023).

Velkommen til en stor kunstmusikalsk opplevelse!

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Praktisk

Sted: Rammerommet

For overnatting, se lenger ned.

Ramme fjordhotell, deluxe rom, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.**

Overnatte?

Ta en titt på konsertpakken som inneholder: Forfriskning ved ankomst – Konserten «Grieg & Garborgs Haugtussa» 16. mars klokken 14:00 – Overnatting og økologisk frokostbuffet – Morgenstund i Havlystparken – Sen utsjekk, klokken 12:00