Musikk

Johannes Weisser synger Schumann & Grieg

**

— De store dikternes æra.

Endelig skal vi få besøk av Johannes Weisser — barytonen som har tatt Europa med storm både som opera- og konsertsanger. Hans imponerende merittliste inkluderer opptredener med Wiener Philharmoniker og Berliner Philharmoniker, alle norske orkestre og en hel rekke andre ledende ensembler.

Det er stor grunn til å glede seg til mai og dette konsertprogrammet: Vi skal få høre Weisser i Robert Schumanns kanskje viktigste — og en av musikkhistoriens mest toneangivende — sangsykluser: Dichterliebe. At konserten havner denne måneden er på ingen måte en tilfeldighet, når I den vakre måned mai utgjør selve åpningsfrasen i Schumanns mesterverk.

Med seg har Weisser den danske pianisten og professoren Søren Rastogi, som Weisser har samarbeidet med over lang tid, bl.a. med en egen Grieg-utgivelse som kan høres her. Hjertelig velkommen til vårens vakreste konsertprogram!

Johannes Weisser baryton
Søren Rastogi piano

Praktisk

Tid: 25. mai klokken 14–15:15

Sted: Rammerommet

Program

Robert Schumann (1810—1856): Liederkreis, op. 24
Edvard Grieg (1843—1907): Utvalgte sanger
Robert Schumann: Dichterliebe, op. 48

Varighet ca 1 time 10 minutter. Programmet er uten pause.

Om programmet

1840 ble et toneangivende år i Robert Schumanns liv. Året skulle senere bli kjent som hans store Liederjahr og ga opphav til to av hans viktigste sangsykluser: Liederkreis, op. 24 og Dichterliebe, op. 48. På denne konserten får vi oppleve begge.

Liederkreis ulmer av energi og yrende kjærlighet, med stadige utbrudd av øredøvende lengsel. Gjennom ni sanger basert på dikt av Joseph Freiherr von Eichendorff (1788—1857) får vi innblikk i Schumanns følsomhet for de tekstlige og klanglige nyansene som kreves i Lied-sjangeren — og som igjen inspirerte mange skandinaviske komponister til å videreutvikle Nordens svar på Lieder: romansene.

Som fetter til sopranen Nina Hagerup, senere Nina Grieg, er det ikke overraskende at Edvard Grieg gjennom hele sitt liv arbeidet inspirert og kontinuerlig med romansesjangeren. På samme måte som Schumanns pianokonsert i a-moll skal ha satt så tydelige spor i Grieg til at han selv skrev sin egen, berømte a-mollkonsert, hentet han nok også stor inspirasjon i Schumanns og Schuberts arbeid med sine Lieder. På denne konserten har Weisser og Rastogi gjort et spennende og personlig utvalg av Grieg-sanger — noen ukjente, og noen ganske så kjære.

Konserten avsluttes med Dichterliebe, Schumanns virkelig store sangsyklus. Her utbroderer han sin store kjærlighet til Clara Wieck gjennom tekster av den store, tyske poeten Heinrich Heine (1797—1856). Syklusen tar oss gjennom kjærlighetens forskjellige faser, fra ømhet til hjertesorg, og maler et stemningsfullt og fargerikt musikalsk portrett av ekte lidenskap og lengsel. Få poeter fanger det menneskelige følelseslivet på en så gripende og komplett måte som Heine gjør, og med Schumanns romantiske tonesetting er dette en musikalsk reise man bare må oppleve.

Programnote skrevet av Thormod Rønning Kvam (2023).

Velkommen til en stor kunstmusikalsk opplevelse!

Foto: Fredrik Arff (Weisser) / Klavs Kehlet Hansen (Rastogi)