Ramme fjordhotell: Herberget, tredje etasje

Alle rom i Herberget er unikt innredet, og rommene er oppkalt etter en samtidig kunstner, eller noen med tilknytning til Olsen-familien. Oppdag det som ligger bak rommene i tredje etasje her.

Alexandra deluxe-rom på Ramme fjordhotell

Alexandra

Alexandra Lasson, gift Thaulow (1862-1955), var forfatter og kunsthåndverker. Hun var også en av Lassonsøstrene som tilbrakte mang en sommer på familiens feriested Rammebråten. I sitt kunstnerskap var hun inspirert av art nouveau og japonisme, samt Erik Werenskiolds tegninger i nasjonalromantisk stil. Kunsthåndverket hennes besto av arbeid utført i skinn. For sin kunst mottok Alexandra sølvmedalje på Verdensutstillingen i Paris i 1900. Frits Thaulow og Alexandra giftet seg i 1886 og fikk tre barn sammen. Alexandra utga flere tekster, blant dem boken ‘’Mens Frits Thaulow malte’’.

Bokken, deluxe-rom ved Ramme fjordhotell

Bokken

Bokken, Caroline Lasson (1871-1970) var kabaretartist og sanger. Hun var også en av Lassonsøstrene som tilbrakte mang en sommer på familiens feriested på Rammebråten. Det var god kontakt mellom familien Krohg og Kittelsen under store deler av tiden på Rammebråten og i Hvitsten. Barna lekte med hverandre.

Theodor og Inga Kittelsen fikk flere barn mens de bodde der. En av dem var «Tulla». Kittelsens datter Ingrid skrev: «Og Bokken Lasson skrek av fryd da hun fikk se Tulla, og sa at hun lignet en reke.»

Bokken grunnla Chat Noir, kabaretteateret som fortsatt eksisterer. Som godt voksen viet hun seg til undervisning og skal ha vært en av landets fremste sangpedagoger. Josef Grimelands statue av henne står i Homansbyen i Oslo.

Christian, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.**

Christian

Christian Krohg (1852-1925) var jurist, journalist, forfatter og kunstner. Han var en av sin samtids kunstlivs mest markante figurer. Krohg utdannet seg på Tegneskolen samtidig som han studerte jus. Etter at han hadde avlagt embetseksamen dro han til videre kunststudier i Karlsruhe hos Hans Gude og Karl Gussow. Sistnevnte fulgte han til Berlin.

Christian Krohgs møte med Skagens landskap og lokalbefolkning resulterte i en viktig motivkrets i hans kunstnerskap. Også i tiden han tilbrakte på Rammebråten og i Hvitstenområdet var han opptatt av menneskene som bodde her, og brukte dem som modeller i kunsten. Han hadde et stort sosialt engasjement og det var synlig i kunsten hans.

Krohg giftet seg med sin elev og store kjærlighet, kunstnerinnen Oda Lasson. Hennes familie hadde feriebolig på Rammebråten, mellom Ramme og Hvitsten.

**Holger, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.

Holger

Holger Henrik Herholdt Drachmann (1846-1908), var en dansk forfatter og kunstner. Han opplevde ikke stor suksess med sine uakademiske, friske marinebilder, men høstet anerkjennelse for sitt forfatterskap. Likevel skal en av de første av kunstnerne som kom til Skagen ha vært Holger Drachmann i 1871.

Året etter hadde han med seg Frits Thaulow. Disse kom som marinemalere og skulle male havet og skipene. Det de fremhevet med Skagen var ensomhet, den store naturen og omgangen med lokalbefolkningen, ikke det særegne lyset.

Holger Drachmann var også med i kretsen rundt den danske kritikeren Georg Brandes, som dels sto for ateisme og radikalt frisinn. Den norske maleren Christian Krohg var også i denne krets. Den ene av Lassonsøstrene, Sofie Elisabeth, kalt Soffi (1873-1917), giftet seg med Holger Drachmann.

Oda, deluxe-rom ved Ramme fjordhotell

Oda

Oda Lasson (1860-1935), var en norsk kunstner. Hennes slekt tilhørte det øvre sjiktet blant innbyggerne i hovedstaden. Hennes mors slektslinje gikk til den russiske tsaren og Odas far var jurist og regjeringsadvokat. I sitt liv og virke fremstår Oda som en fri sjel.

Hun skiller seg fra sin første ektemann og blir kunstnerinne. Hun turte der hennes samtidskvinner tidde og vakte oppsikt i borgerskapet og kunstbransjen.

Oda var den tredje i rekken av en søskenflokk på hele ti barn. Odas far, Christian Lasson, eide et lite hus med uthus på Rammebråten ved Hvitsten. Her tilbragte familien store deler av sommerhalvåret. Sammen med Oda og hennes søstre kom også Christian Krohg samt flere andre kunstnere til området.

**Paul, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.

Paul

Paul Fischer, egentlig Paul Gustav Fischer (1860-1934), var en dansk kunstner. Hans familie kom opprinnelig fra Polen. Ved Det Kongelige Danske Kunstakademi studerte han en tid, men han fullførte ikke. Mesteparten av Fischers kunst gjengir scener fra bylivet og i Danmark regnes han som en av de første plakatkunstnerne, inspirert av franske foregangsmenn.

Fischer huskes også av ettertiden som Københavns store postkortmaler.

En tid var Paul Fischer gift med den norske kvinnen Dagny, født Grønneberg. Hennes familie hadde sommerhus i Hvitsten. I tiden han tilbrakte her yndet Fischer å bruke lokalbefolkningen og stedets natur som motiv.

**Sigrid, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.

Sigrid

Sigrid Undset (1882-1949) vokste opp i Kristiania med tre søstre, mor og far. Hun kom til Hvitsten første gang sommeren 1893, da faren hennes var veldig syk. Etter farens død leide de hus her igjen i 1895. Huset de leide var nabohuset til Kittelsen-huset, så Sigrid ble godt kjent med barna til familien Kittelsen.

Hun var svært begeistret for Theodor Kittelsen sine malerier. Kittelsens datter Ingrid skrev dette om henne: «Sigrid hadde langt mørkt hår som hang nedover ryggen, og rettklippet pannelugg, og jeg synes at hun hadde likeså pene øyne som folungen på Lysdal. Pappa sa at den jentungen måtte det bli noe rart av, og at hun var et forunderlig lite barn, hun var flink til å tegne også».

For Sigrid Undset var det intet sted vakrere om sommeren enn Hvitsten. Her tilbragte hun, sammen med sin mor og søstre, flere somre, i nabohuset til Kittelsen familien.

Undsets bok Olav Audunssøn i Hestviken utspiller seg i Hvitsten og områdene rundt. Som lokalkjent kunne Undset gjengi stedene på en lett gjenkjennelig måte.

Etter farens død begynte hun å arbeide som kontordame ved et ingeniørkontor, noe som ga henne innsikt i arbeiderklassens og småborgerskapets miljø og livsvilkår. Ingeniøren var Christian Wisbech, som faktisk eide Ramme gård fra 1919 til 1922.

Sigrid Undset er Norges internasjonalt mest kjente kvinnelige forfatter. Hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur for sine skildringer av middelalderen i Norden. Hennes mest kjente verk er trilogien om «Kristin Lavransdatter». Men for Hvitstens innbyggere er det boken «Olav Audunssøn i Hestviken» fra 1925, som er mest betydningsfull. Historien om Olav og Ingunn er lagt til Hvitsten og områdene rundt. Hun ble godt kjent i Hvitsten, og lokalfolk kan gjenfortelle historier om da Sigrid var her for å gjøre studier til romanen hennes.

**Sofie, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.

Sofie

Sofie Elisabeth Lasson, kalt Soffi,  (1873-1917), var gift hele tre ganger. Den første ektemannen var en norsk ingeniør i Amerika. Deretter giftet hun seg med den danske kunstneren og forfatteren Holger Drachmann. Siste ekteskap var med Wilhelm Roede, norsk forretningsmann med base i hovedstaden.

Soffi var en av Lassonsøstrene som tilbrakte feriene på familens landsted Rammebråten.  Hennes sinnelag skal ha vært dramatisk. Det skiftet raskt mellom lys og mørke.

Hun døde da hennes adoptivsønn var liten, og søsteren Oda Krohg og hennes mann Christian ble reserveforeldre for ham.

Maren Sofie Hoelstad Enger (1860 -1919 ) var farmoren til Rammes Petter Olsen. Hun giftet seg med skipsreder Thomas Fredrik Olsen (1857-1933) og sammen fikk de syv barn: Petter, Rudolf, Fritz, Anne Sofie, Astrid, Knut og Thomas.

 

Sofie Helene Olsen (1913-1989) var eneste datter av skipsreder Rudolf Fredrik (1882-1951) og Helene Feyer Andvord.

Sofie «Sosse» Helene Wigert var en norsk skipsreder og i en årrekke redaktør for riksmålsavisen Frisprog. Hun giftet seg først med Henrik J. Schibsted Huitfeldt i Aftenposten og sammen fikk de barna Henrik og Alexandra Huitfeldt.

I 1950 giftet hun seg med den kjente skuespilleren Knut Wigert, som var ansatt ved Nationaltheatret i 50 år. Sofie og Knut Wigert startet i 1955 sitt eget rederi ved navnet Olsen Daughter.

Frem til begynnelsen av 1980-årene hadde rederiet deres 15 skip. På grunn av en bestemmelse i Fred. Olsen & Co var det umulig for en kvinne å etterfølge en av rederne i Olsen familien. Så da hennes far døde i 1951, var det hennes fetter Fred. Olsen (1929-) som overtok ledelsen av rederiet.

Sofie var opptatt av dyrevern og hadde både fjordinger og Telemarkskuer. Sosse var Petter Olsen sin tante og hans inspirasjon til valg av noen av dyrene til gårdsdriften her.

Rammes første hest var fjording fra Sofie, og den lille melkeproduksjonen på Ramme, er også med Telemarkskuer.

**Theodor, deluxerom i Ramme Fjordhotell, fra nettsiden Ramme Fjordhotell.

Theodor

Theodor Kittelsen, egentlig Theodor Severin Kittelsen (1857-1914), var norsk kunstner, tegner og bokkunstner. Kittelsen vokste opp under trange kår i Kragerø. Etter år i lære hos urmakere ble hans kunstneriske talent oppdaget, og Kittelsen fikk pengehjelp til kunstfaglig utdannelse både i den norske hovedstaden og i München.

Likevel var fattigdommen noe Kittelsen og hans familie skulle kjempe mot i lengre perioder resten av livet, selv om han er en av sin tids store illustratører, spesielt hva angår eventyr.

Med kone og barn bodde Theodor Kittelsen i Hvitsten fra sommeren 1891 til vinteren 1896.

I løpet av tiden i Hvitsten ferdigstilte Kittelsen flere påbegynte verk og samlinger av illustrasjoner, i tillegg inspirerte omgivelsene han til å lage flere nye kunstverk.